Cuma, Mart 20, 2009

Mum Müstahsillerinin Arzuhâli

İktisadi buhranın tüm dünyayı kasıp kavurduğu şu günlerde dünya devletleri ardı ardına, kendi mali kapasitelerine göre ülkelerini krizden çıkartacak paketler açıklıyor, özellikle zor durumda olan sektör ve firmaları epey destekliyorlar.

Firmaların krize girmelerine müsaade edilmesi mi yoksa daha sonra krizden çıkarmak için kamu maliyesi üzerinden desteklenmeleri mi yanlış, benim ilgi alanıma girmeyen konular. Ama liberal düşünürlerden Frederic Bastiat daha 19.yy da bu türden desteklerin yanlış olduğu fikrini savunmuş. Bu mücadelesi sırasında hazırladığı broşürlerinde mizahın etkileyiciliğinden de oldukça istifade etmiş. Bunlardan birine ait özeti Atilla Yayla’nın Liberalizm adlı eserinden iktibas ediyoruz:

Mum Müstahsillerinin Arzuhâli

Bastiat, bu broşürde, ülke içi pazarı gülünç denilecek kadar düşük bir fiyatla ışık satarak kaplayan bir üreticinin karşı durulmaz rekabetine karşı, mum tacirleri birliğinin hükümeti etkilemeye yönelik protesto eylemleri canlandırılır. Bu amansız rakip güneştir. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan ulusal mum sanayisinin korunması gereklidir. Bunun için, güneş ışığının binalara girdiği bütün pencereler, delikler ve açık yerlerin kapanmasını isteyen bir kararname yayınlanmalıdır. Bu tedbirlerin yan faydaları da olacak arzuhalcilere göre. Mum tüketimi için daha çok iç yağ, iç yağ için daha fazla sayıda koyun, öküz, domuz gerekecektir. Daha fazla sıvı yağ da lazım olacağından, haşhaş, koza ekimi ve zeytinlikler gelişecektir. Binlerce balık avcısı balina avlamak üzere Kuzey Denizi’ne gidecektir. Böylece ekonomik faaliyetler bütün halinde teşvik edilmiş olacak, üreticilerin hepsi bundan yararlanacak, ülke zengileşecektir.


Broşürün tam Türkçe tercümesini aşağıdaki bağlantıdan bulabilirsiniz. Ayrıca burada metnin Fransızca aslına ve İngilizce tercümesine bağlantılar da mevcut.

http://radikalfikirler.blogspot.com/2008/06/mum-reticilerinin-dilekesi.html

Etiketler: , ,

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home